2018. NOVEMBER 27. KEDD 13:45

ÁTADTÁK AZ SBS KFT. AUTOMATA ALAPANYAG-TÁROLÓ CSARNOKÁT ERDŐTELKEN

A következő években a megújulásra képes kis- és középvállalkozások lesznek a hazai gazdaság és ipar fejlődésének meghatározói – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) iparági stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkára az SBS Kft. automata alapanyag-tároló csarnokának keddi átadó ünnepségén, Erdőtelken.

Pomázi Gyula köszöntőjében rámutatott: az erőgépek, munkagépek és vasúti szerelvények fémszerkezeteit gyártó, megmunkáló, valamint egyedi hegesztett acélszerkezetek előállításával foglalkozó vállalkozás most átadott, mintegy 500 millió forint értékű beruházása gyorsabb szállítást, azonnali rendelkezésre állást és a megrendelők minőségibb kiszolgálását biztosítva jelentősen növeli a cég versenyképességét.

A tárca az Ipar 4.0 program keretében az automatizáció, robotizáció és digitalizáció fontosságára igyekszik felhívni a figyelmet, e téren az SBS Kft. fejlesztését mintaprojektnek tekintik, mely az automatizálás, valamint a termelési folyamatok korszerűsítésének jó példája – fogalmazott.

Automata Alapanyag tároló

Pomázi Gyula jelezte: jövőre a minisztérium több mint 4 milliárd forintot szán az Ipar 4.0 programba illeszkedő hatékonyságnövelő fejlesztések támogatására. Emellett kiemelt cél a szakképzés, felnőttképzés, átképzés, illetve az élethosszig tartó tanulás támogatása, valamint a magyar hozzáadott érték, innovativitás minél nagyobb mértékű kiaknázása – mondta.

Bánhidy Péter, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az eseményen arról beszélt, hogy az Erdőtelek határában működő SBS Kft. a megye déli, gazdasági szempontból lemaradottabb részének meghatározó munkaadója. Az egy év alatt felépült új létesítményt stratégiai lépésnek nevezte a cég életében, amely tovább javítja a vállalkozás pozícióit.

Megjegyezte: a társaság sikerének egyik pillére, hogy a térség és a megye egyik legfontosabb gyakorlati képzőhelyeként a munkaerő-utánpótlásra is fokozott figyelmet fordít.

Balogh László ügyvezető igazgató elmondta, hogy Magyarország egyik legmodernebb automata lemezraktárát építették meg Erdőtelken. A mintegy 500 millió forintos projekt közel 50 százalékát az Irinyi terv pályázatán nyert forrásból, a fennmaradó összeget saját erőből, valamint bankhitelből finanszírozták.

Az SBS Kft. elsősorban nehézgépekhez, ezen belül is jellemzően földmunkagépekhez gyárt alkatrészeket, jelenleg 248 embert foglalkoztat. Olyan világhírű márkák beszállítója, mint a Caterpillar, Liebherr és a Terex. Termékeinek 95 százalékát exportpiacokon értékesíti, legfőbb célországai Németország, Franciaország, Olaszország, Svédország és Ausztria. Az elmúlt évben a cég nettó árbevétele közel 6,5 milliárd forint volt, az idén 10 százalékot meghaladó növekedést várnak.